Vladislav Grujić jedini Srbin kome je ime u pasošu na ćirilici!
Beograđanin Vladislav Grujić, posle gotovo tri godine silnog natezanja, nekoliko desetina dopisa i intervencija kod raznih državnih organa, uspeo je da postane prvi Srbin kome je ime u novom, biometrijskom pasošu ispisano ćirilicom
Borbu za svoje ustavom zagarantovano pravo započeo je još 2008. godine, kada su počele da se izdaju nove isprave.
- Čim sam saznao da su biometrijski pasoši u pripremi, odlučio sam da od države zahtevam da se poštuje službeno pismo, a pre svega moje pravo na srpski jezik i ćirilicu. U oktobru 2008. sam se obratio Upravi za upravne poslove MUP-a Srbije, pozivajući se na Ustav Srbije, koji o ovom pitanju ne ostavlja ni najmanju dilemu, ali i praksu drugih zemalja, poput Rusije, Bugarske i Grčke. Čak sam i priložio primerak ruskog pasoša - priča Vladislav za Press.
Nije hteo da odustane
Iz policije je odgovor stigao tek posle nekoliko meseci.
- Poručili su mi da se podaci u pasošu upisuju latinicom, a da je za pripadnike manjina omogućeno, na lični zahtev, upisivanje prema njihovom jeziku i pravopisu. Drugim rečima, priznali su da je na delu klasična diskriminacija građana, odnosno da, na primer, Bugari ili Rusini imaju pravo da im se imena, ako tako hoće, upišu ćirilicom, dok Srbi na to nemaju pravo - nastavlja naš sagovornik.
Kako kaže, rešio je da ne odustaje i poslao dopise na adrese Ministarstva za ljudska prava, zaštitnika građana i nekoliko nevladinih organizacija. Reagovao je samo zaštitnik građana i potvrdio ono što je Vladislav pokušavao da dokaže.
Wieso haben sie es nicht gleich von Anfang an so gemacht das der Name auf kyrillischer und auf lateinischer Schrift da steht? Ich will meinen Namen auch auf kyrillisch
BRACO SRBI BRACO SRBI SIROM ZEMLJE OVE, SVI NA NOGE SVI NA NOGE