ZitatUdovičić: Kako sam od Franja postao Vanja Kapiten Srbije i najbolji vaterpolista planete, Vanja Udovičić otkrio je da je sa 15 godina promenio ime. Udovičić je rođen kao Franjo, ime je dobio po dedi, da bi po polasku u srednju školu rešio da uzme novo ime-Vanja. Vaterpolista Mladosti je i istakao da je u osnovnoj školi često dobijao batine i bio šikaniran zbog imena.
Zitat- Zadirkivali su me, bilo je i fizičkih obračuna, posle čega su moji roditelji odlučili da da me zaštite od svega. Tako sam na prelsaku iz osnovne u srednju školu promenio ime. Kada sam se rodio 1982. godine svi smo bili u ljubavi, a od 1989. smo počeli da se mrzimo. To mi nije jasno, isto kao i razlaz Srbije i Crne Gore - istakao je Udovičić za hrvatske medije, a prenosi Kurir.
Najbolji srpski plivač Milorad Čavić počeo je da trenira posle povrede, ali njegovo odredište naredne dve sedmice biće Banjaluka.
Čavić kaže da su uslovi u Republici Srpskoj mnogo bolji nego u Beogradu i da se zato odlučio za taj potez.
"Moram da zahvalim Ministarstvu za porodicu, omladinu i sport u Vlade RS što mi je obezbedilo pripreme u Banjaluci. Pišu u medijima da nemam uslove u Beogradu, što nije tačno. Imam, ali oni su mnogo lošiji nego ovde.
„Od svih opcija moj trener i ja smo smatrali da je ovde najbolje da odradimo deo priprema. U Banjaluci imam sve što mi treba. Imam termine koji mi najviše odgovaraju. Ne moram da se budim u šest sati ujutro da bih plivao u velikom bazenu, kao što bih morao da radim u Beogradu. Imam svoju stazu, svoj prostor, ali ono što mi najviše odgovara je što imam dva treninga dnevno po dva sata. To je prilično nemoguće u Beogradu", dodao je Čavić.
Kapiten vaterpolo reprezentacije Srbije Vanja Udovičić izabran je za najboljeg vaterpolistu sveta u 2010. godini u izboru Međunarodne plivačke federacije.
Udovičić je prethodno, u novembru prošle godine, proglašen i za najboljeg vaterpolistu Evrope u izboru magazina LEN.
Kapiten reprezentacije Srbije, koji nastupa za zagrebačku Mladost, tokom 2010. godine osvojio je Svetsko prvenstvo, Svetsku ligu i bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu.
Za najbolju vaterpolistkinju u protekloj godini FINA je izabrala Elizabet Armstrong iz SAD. Najbolji skakač u vodu je Nemac Patrik Hauzding, dok je najbolja skakačica Kineskinja Ruolin Čen.
Ruskinja Natalija Iščenko je proglašena za najbolju sinhro plivačicu.
Serbiens Wasserballer, locker im Halb-Finale der Welt Liga
ZitatVaterpolisti Srbije lako do polufinala Svetske lige
Vaterpolisti Srbije su rutinski odradili posao u četvrtfinalu Svetske lige savladavši Kanadu sa ubedljivih 19:7 (6:3, 3:2, 5:1, 5:1) i u polufinalu će odmeriti snage sa reprezentacijom SAD
Srbija - Kanada 19:7 (6:3, 3:2, 5:1, 5:1)
Bazen Paolo Kostoli.Gledalaca 200. Sudije: Margeta (Slovenija), Brguljan (Crna Gora). Igrač više: Srbija 8 (6), Kanada 9 (3). Peterci: Srbija 1 (1)
ZitatVaterpolisti dobili SAD i plasirali se u finale Svetske lige!
Vaterpolo reprezentacija Srbije plasirala se u finale Svetske lige pošto je u polufinalu pobedila SAD sa 8:5 (3:1, 2:0, 2:1, 1:3). U nedelju od 20 časova i 30 minuta, igraće za pobedu na turniru sa boljim iz susreta Italija - Hrvatska.
Srbija - SAD 8:5
Bazen Paolo Kostoli. Gledalaca. Sudije: Moliner (Španija) i Terpenka (Kanada). Igrač više: SAD 6 (0), Srbija 9 (6). Peterci:SAD 1 (1)
Svetski šampioni odbranili su titulu u Svetskoj ligi! Izabranici Dejana Udovičića savladali su Italiju u Firenci rezultatom 8:7 (2:2, 1:1, 2:2, 3:2) i šesti put u istoriji osvojili prestižno takmičenje. Vest dana ipak je podatak da je Srbija izborila palsman na Olimpijske igre u Londonu! Konačno, za trijumf na Apeninima VSS dobiće, za vaterpolo velikih, 100.000 dolara.
"Delfini" su odlično započeli finalni duel na bazenu "Paolo Kostoli". Kapiten Vanja Udovičić i centar Duško Pijetlović doneli su Srbiji ekspresnih 2:0, ali se domaćin nije predavao. Pogocima neugodnih Ajkardija i Đorđetija izabranici Alesandra Kampanje uveli su finale u ritam "gol za gol".
Da zlo po Srbiju bude veće, "azuri" su preuzeli dirigentsku palicu u trećoj četvrtini. Golovma Gala i Đorđetija domaćin je bežao, a Aleksić i Filipović stizali protivnika. Finiš trećeg perioda možda je bio i ključan za konačan rezultat. pri rezultatu 5:4 Soro je odbranio kontranapad, pogotovo detalj kada je sevnula levica Filipovića, na 11 sekundi do kraja treće četvrtine.
Srbija nije briljirala u napadu, ali je u odbrani imala sjajnog Slobodana Sora na golu, kao i malu pomoć saveznika "fortune" (domaćin pogodio dve prečke). Imali su "delfini" i raspoloženog Filipovića, koji je divnom parabolom, nesvakidašnjim udarcem za igrača više, doveo ponovo u vođstvo favorita, 7:6. Ajkardi je izjednačio, ali je nezaustavljivi igrač Pro Reka na dva i po minuta do kraja utakmice postigao treći, a pobedonosni gol za Srbiju, 8:7.
U poslednjem minutu mala sudijska lakrdija nije rezultirala izjednačenjem, jer je Soro 14. odbranom u poslednjim sekundama sprečio dramu i peterce.
Italija - Srbija 7:8 (2:2, 1:1, 2:2, 2:3)
Bazen: Paolo Kostoli. Gledalaca: 1.200. Sudije: Margeta (Slovenija) i Moliner (Španija). Igrač više: Italija 9-1, Srbija 10-5. Peterci: Italija 1 (1).
Vaterpolo reprezentacija Srbije odbranili su titulu u Svetskoj ligi i na taj način obezbedili su plasman na Olimpijske igre u Londonu 2012. godine.
Srbija je večeras u Firenci u finalu završnog turnira Svetske lige nadigrala selekciju Italije rezultatom 8:7 (2:2, 1:1, 2:2, 3:2). Najefikasniji u selekciji Srbije bio je Filip Filipović sa tri gola, Duško Pjetlović dodao je dva, a po jedan gokl su dali Ćuk, Aleksić i Vanja Udovičić.
Unsere Wasserballer machen sich auf den Weg nach Shanghai zur WM, um dort ihren Titel aus Rom zu verteidigen. in der Gruppe sind wir mit China, Rumänien und Australien.
ZitatVaterpolisti Srbije krenuli po zlato, "delfini" pozivaju na oprez
Vaterpolo reprezentacija Srbije krenula je put Singapura, odakle će potom nastaviti na Svetsko prvenstvo u Šangaju na kome će braniti titulu najbolje ekipe na planeti koja je osvojena na šampionatu u Rimu.
Na završne pripreme putuje 15 igrača:
Slobodan Soro, Marko Avramović, Živko Gocić, Vanja Udovičić, Duško Pijetlović, Slobodan Nikić, Milan Aleksić, Nikola Rađen, Filip Filipović, Andrija Prlainović, Stefan Mitrović, Branislav Mitrović, Gojko Pijetlović, Miloš Ćuk i Nemanja Ubović
ZitatSjajni Stjepanović osvojio još jedno zlato na EP u plivanju!
Juniorski reprezentativac Srbije Velimir Stjepanović napravio je novi podvig na Evropskom prvenstvu u plivanju u Beogradu pošto je posle osvajanja zlatne medalje na 100 metara slobodnim stilom, do najsjajnijeg odličja došao i u disciplini delfin.
Stjepanović je do zlata stigao u vremenu 53,79 sekundi, dok je srebro pripalo Ukrajincu Jevgenu Koptjelovu koji je 100 metara delfin stilom preplivao za 53 sekunde i 94 stotinke.
Bronzanu medalju osvojio je Italijan Martin Lukatelo sa vremenom 53,96. Stjepanović je u petak osvojio zlato u disciplini 100 metara slobodnim stilom sa vremenom 49,56 sekundi.
Srpski četverac sa kormilarom osvojio je zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Amsterdamu i oborio svetski rekord, vremenom 6:03,01 minuta. Naša ekipa u sastavu Veselin Savić, Jovan Jovanović, Igor Lucić, Luka Đorđević (kormilar Mateja Jošić) u finalu ove discipline bila je bolja od posada Nemačke (6:04,89), Francuske (6:07,03), Novog Zelanda (6:07,31), Velike Britanije (6:11,16) i SAD (6.14,44).
svetsko a naše
Ovo je veliki uspeh srpskog, ali i smederevskog veslanja, pošto su dva člana posade iz VK Smederevo - Veselin Savić i Jovan Jovanović, izjavio je Tanjugu trener reprezentacije Dejan Guslov. Svakako, među najzaslužnijima za osvajanje medalje je Luka Đorđević, bivši svetski juniorski prvak koji je ove sezone dokazao da je u izvanrednoj formi.
Sa osmercem Berklija je krajem maja osvojio zlato na Otvorenom prvenstvu Amerike, a u istom čamcu trijumfovao je i nedavno na čuvenoj internacionalnoj regati u Henliju.